Nieuwsbrief: dwarsdenkers, heilige huisjes en taboes

Dag beste lezer, we zijn terug met de nieuwsbrief en begonnen met drie nieuwe rubrieken: ‘Overgewaardeerd/Ondergewaardeerd’ is een serie video-interviews met dwarsdenkers. In ‘De drie momenten’ deelt een overheidsprofessional de drie belangrijkste inzichten uit zijn/haar/hun carrière. In ‘De stelling’ reageren drie experts op een actueel twistpunt.

Uiteraard maken we ook nog steeds onze diepte-interviews en onze lees-, kijk- en luistertips. In deze nieuwsbrief ook een interview met hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard. Hij vindt: als Rijk en wethouders zo graag beleid realiseren met regionale samenwerkingen, maak die samenwerkingen dan ook democratisch legitiem. Nu hebben gemeenteraden te vaak het nakijken.  

Ten slotte reiken we nog een aantal interessante leestips aan, afkomstig van andere platforms.

Heeft deze nieuwsbrief je blik gescherpt? Stuur ons een mailtje met jouw mening: overheidvannu@minbzk.nl. Of vind ons op LinkedIn en praat mee over de overheid van morgen. Al ruim 7200 volgers gingen je voor.

Over- of ondergewaardeerd? ‘Polderen houdt de transitie tegen!’

Experimenteren is in de afgelopen jaren steeds normaler geworden. Pilots en proeftuinen genoeg. Maar nog te vaak willen we oplossingen formuleren vanuit het klassieke systeem, ziet Suzanne Potjer, Chief Exploration Officer van het ministerie van BZK. Als overheid in transitie moeten we ‘de blik naar buiten richten en inspelen op wat de samenleving al weet en kan’. In een nieuwe aflevering van ‘Overgewaardeerd/Ondergewaardeerd’ vertelt zij waarom.

Over- of ondergewaardeerd? ‘Polderen houdt de transitie tegen!’

Suzanne Potjer
Beeld: ©Roderik Rotting

De drie momenten van Huri Sahin: ‘Op de vraag op welke beleidsterreinen ik actief wilde worden, antwoordde ik: allemaal!’

‘In de politiek worden beslissingen genomen die impact hebben op heel veel inwoners. Ik besefte dat het hier gebeurde.’ In deze rubriek vertellen ambtenaren en bestuurders over de drie belangrijkste momenten en inzichten in hun werkende leven. Deze keer burgemeester Huri Sahin. Welke drie momenten hebben haar het sterkst gevormd?

De drie momenten van Huri Sahin: ‘Op de vraag op welke beleidsterreinen ik actief wilde worden, antwoordde ik: allemaal!’

Huri Sahin
Beeld: ©Eigen beheer

De stelling: ‘De ambtelijke top moet meekleuren met de politieke signatuur van een nieuw kabinet'

Tijdens het formatieproces voor een nieuw kabinet ontstaat er vaak een maatschappelijk gesprek over de rol van de ambtenarij. Zeker nu de politieke signatuur van een mogelijk nieuwe regering weleens anders kan blijken te zijn dan die van vorige kabinetten. Moet die ambtelijke rol dan anders worden ingevuld, meer passend bij de politieke kleur van de nieuwe regeringsploeg? 
Journalist Syp Wynia, voormalig secretaris-generaal Roel Bekker en emeritus-hoogleraar Ruud Koole reageren op de stelling ‘De ambtelijke top moet meekleuren met de politieke signatuur van een nieuw kabinet’. 

De stelling: ‘De ambtelijke top moet meekleuren met de politieke signatuur van een nieuw kabinet'

Ruud Koole, Syp Wynia en Roel Bekker
Beeld: ©Overheid van Nu / Overheid van Nu

Geerten Boogaard: ‘Wil je een echte regionale identiteit hebben, dan moet je regionale verkiezingen uitschrijven’

Als hoogleraar decentrale overheden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden buigt Geerten Boogaard zich over de manier waarop we bestuurlijk Nederland het beste zouden kunnen indelen. De bekleder van de Thorbeckeleerstoel zit vol met onconventionele voorstellen, zoals het idee om regionale samenwerkingen automatisch op te heffen als er geen behoefte aan is en – met een kwinkslag – een verbod op de vraag hoe ‘we’ de burger erbij betrekken. ‘Ik wil dat het bestuur organisch wordt, dat het een structuur heeft die meebeweegt met de werkelijk bestaande gemeenschappen.’

Geerten Boogaard: ‘Wil je een echte regionale identiteit hebben, dan moet je regionale verkiezingen uitschrijven’

Geerten Boogaard
Beeld: ©Bart Maat

Verder nog interessant …

… Professionals voor Maatwerk en Multiproblematiek (PMM) schreef een dubbelinterview met PMM-manager Marjan Jellema en Klaas van der Wal, Concerndirecteur Sociaal Maatschappelijk Domein bij gemeente Groningen over het belang van interbestuurlijk samenwerken in het doorbreken van multiproblematiek.

… Het Instituut voor Publieke Waarden schreef recent een artikel over bestaanszekerheid. Een beleidsterm die sinds de afgelopen verkiezingen weer enorm in zwang raakte. Maar het gekke is: bestaanszekerheid staat gewoon in de grondwet. Waarom vervaagde dit veertig jaar oude recht in de loop der jaren?