Aan de slag in en met de regio

Interbestuurlijk samenwerken is steeds vaker regionaal samenwerken. De Regio Deals hebben al veel beweging gebracht. Zoals in de Achterhoek waarbij overheden, ondernemers én maatschappelijke organisaties nu moeiteloos met elkaar samenwerken. Of in West-Brabant waar hard gewerkt wordt aan het Amernet. Toch kampt Nederland met een verrommeling van het bestuur. Juist door de manier waarop we Nederland het decentrale bestuur organiseren, aldus emeritus-hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga in zijn rapport Naar nieuwe vormen van decentraal bestuur. Maar wat is zijn oplossing dan?

Je leest in deze nieuwsbrief meer over de successen, uitdagingen van en aanbevelingen voor regionaal samenwerken.

Kom naar de Regio Deal-dagen

Ben je van plan om samen met regionale partners een aanvraag in te dienen voor een Regio Deal? Wil je je voorstel aanscherpen of wil je nog meer weten over de voorwaarden? Kom dan naar een van de Regio Deal-dagen die de rijksoverheid in oktober organiseert.

Sluit aan bij één van de Regio Deal-dagen in jouw regio:

  • 3 oktober: Zuid-Nederland (LocHal, Tilburg)
  • 5 oktober: Oost-Nederland (Provinciehuis Gelderland, Arnhem)
  • 11 oktober (Provinciehuis Zuid-Holland, Den Haag)
  • 13 oktober (Provinciehuis Drenthe, Assen)

Wil je meer weten over het succes van de Regio Deals? Lees dan het artikel 'Wegens succes verlengd: de Regio Deals'

Meer informatie over en aanmelden voor de Regio Deal-dagen

Mensen in een klassikale omgeving. Eén vrouw wordt specifiek uitgelicht.
Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

'We moeten terug naar: je gaat erover, of je gaat er niet over'

Regionale samenwerkingen hebben verstrekkende gevolgen, maar het leidt ook tot verrommeling van het bestuur. Dat vraagt om een fundamentele structuurdiscussie over het (decentrale) bestuur volgens emeritus-hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Hij schreef het rapport 'Naar nieuwe vormen van decentraal bestuur'. Welke kernaanbevelingen doet hij?

'We moeten terug naar: je gaat erover, of je gaat er niet over'

Douwe Jan Elzinga
Beeld: ©ANP

29 september: Dag van de Stad in Tilburg

De Spoorzone in Tilburg is dit jaar de ‘thuisbasis’ van de zesde Dag van de Stad op donderdag 29 september.  Hét jaarlijkse congres over innovatie in de aanpak van stedelijke vraagstukken. Dit jaar is het thema 'De Stad van Iedereen', oftewel: Hoe maken en houden we onze steden en de omliggende gebieden inclusief en toekomstbestendig? Ben jij er ook bij?

Dag van de Stad: De stad van iedereen

Dag van de Stad
Beeld: ©Rijksoverheid

Leestip: Neoliberalisme - Een Nederlandse geschiedenis

Het neoliberalisme: een alomtegenwoordig containerbegrip en zondebok waarbij de meeste mensen zullen denken aan Margaret Thatcher, Ronald Reagan, doorgeschoten marktwerking en de afbraak van de verzorgingsstaat. Hoe en door wie belandde het neoliberalisme in Nederland? En wat is de rol van de ambtenaar daarin? Laat je inspireren door historicus Bram Mellink en politicoloog en socioloog Merijn Oudenampsen.

Leestip: Neoliberalisme - Een Nederlandse geschiedenis

Een bakfietser op het fietspad met de weg en de skyline in de achtergrond
Beeld: ©EMMA