‘Alles staat of valt bij de relatie, bij samenwerken. Je moet elkaar begrijpen, snappen, respecteren en weten wat elkaars belangen zijn'

In deze nieuwsbrief van Overheid van Nu: een interview met bioloog Patrick van Veen over wat we van apen kunnen leren over samenwerken. We lichten die vier belangrijkste uitdagingen voor good governance voor 2021 uit. En burgemeester van Boekel, Pierre Bos, vertelt ons in één minuut hoe vijf gemeenten, het waterschap en agrariërs pionieren richting kringlooplandbouw.

1+1 is géén drie. Samenwerken volgens bioloog Patrick van Veen

Patrick van Veen is gedragsbioloog. Hij werkte een jaar of 10 voor een verzekeraar, en zag daar hoeveel parallellen er zijn tussen mensen en apen. Van zijn notitieboekjes over het gedrag van zijn collega’s maakte hij het boek ‘Help, mijn baas is een aap!’. Nu geeft hij workshops en trainingen vanuit de dierentuin. Met als focus: sociaal gedrag op de werkvloer. We vroegen hem wat we vanuit de biologie kunnen leren over samenwerken.

1+1 is géén drie. Samenwerken volgens bioloog Patrick van Veen

Patrick van Veen poseert bij een aap

Vier uitdagingen voor good governance in 2021

Met de inauguratie van Joe Biden (woensdag 20 januari) is wellicht een einde gekomen aan een vier jaar durende aantasting van het institutionele gezag en inrichting van de Verenigde Staten, de oudste democratie ter wereld. Met de bestorming van het Capitool in het achterhoofd, hebben we met eigen ogen kunnen zien dat onze instituties net zo sterk (lijken te) zijn als het vertrouwen dat het algemene publiek in deze instituties heeft. En uitspreekt. Die afgelopen vier jaren laten tegelijkertijd zien dat 'Good Governance' geen modewoord is, maar bittere noodzaak. Vier uitdagingen voor een goed openbaar bestuur anno 2021.

Vier uitdagingen voor good governance in 2021

demonstranten bij het capitol
Beeld: ©Ted Eytan

Lessen over lerend en adaptief beleid van het PBL

‘Hoe we een complexe opgave gaan oplossen is vooraf eigenlijk niet te zeggen’, stelt Anet Weterings, onderzoeker bij het PBL. ‘Het is onkenbaar’, vindt ook haar collega onderzoeker Lisa Verwoerd: ‘Er zijn teveel dingen die met elkaar interacteren.’ En dat is precies waarom lerend en adaptief beleid wordt aangemoedigd in grote en complexe opgaven. ‘Probeer het uit, en kijk of het werkt. Daarmee evalueer je niet de uitkomsten van beleid, maar de werking ervan.’

Vier lessen over lerend en adaptief beleid van het PBL

Portretfoto's van onderzoekers Anet Weterings en Lisa Verwoerd
Beeld: ©Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

College in 1 minuut – pionieren richting kringlooplandbouw

‘Agroproeftuin De Peel’ is letterlijk een proeftuin. Vijf gemeenten en het waterschap hebben grond bij elkaar gebracht, en daarop experimenteren agrarische ondernemers met nieuwe soorten landbouw en verdienmodellen. Pierre Bos – burgemeester van Boekel – vertelt ons in één minuut hoe ze dit doen.

College in 1 minuut – pionieren richting kringlooplandbouw

Pierre Bos bij een bord met de tekst agro proeftuin 'de peel'

Tips

Trends in de informatiesamenleving 2020

Hoe kan iedereen meedoen in de informatiesamenleving? Zijn publieke waarden als privacy, veiligheid en autonomie nog geborgd in tijden van digitalisering? Hebben we voldoende controle op nieuwe technologieën? Digitalisering staat als thema hoog op de politieke en bestuurlijke agenda. In het eerste rapport Trends in de Informatiesamenleving 2020 vat de VNG de grote lijnen van de ontwikkelingen op dit gebied samen voor bestuurders. Belangrijke conclusie is dat in een ‘vernetwerkte’ maatschappij nauwe samenwerking tussen bestuurslagen essentieel is.

Festival van het Bestuur

Het online Festival van het Bestuur roept op 11 februari 2021 De Staat van het Bestuur 2020 tot leven, de in januari verschijnende trendanalyse voor bestuurders, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden in decentraal bestuur en democratie. Het Festival van het Bestuur is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan hier.