College in 1 minuut – pionieren richting kringlooplandbouw
‘Agroproeftuin De Peel’ is letterlijk een proeftuin. Vijf gemeenten en het waterschap hebben grond bij elkaar gebracht, en daarop experimenteren agrarische ondernemers met nieuwe soorten landbouw en verdienmodellen. Pierre Bos – burgemeester van Boekel – vertelt ons in één minuut hoe ze dit doen.
Pionieren met kringlooplandbouw
Dit soort experimenten zijn op eigen grond vaak te duur. Nu krijgen betrokken ondernemers de kans om op hun eigen grond ‘op safe’ te spelen en de proeftuin gebruiken om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Met een groep mensen die dezelfde vernieuwingsdrang heeft en die wil laten zien wat er wél kan.
Pierre Bos: ‘We merken dat boeren elkaar nu ook gaan versterken. Men zoekt elkaar op, en gaat kennis met elkaar delen. We willen graag laten zien dat het wél kan.’
We spreken Bos op de plek waar de zes besturen bijeenkomen. Op het kruispunt van de gemeenten Landerd, Mill & Sint Hubert, Sint Anthonis, Uden en Boekel. En langs het peelkanaal van het waterschap Aa en Maas valt.
Naast dit stuk zijn ook andere gronden in de regio onderdeel van de proeftuin. Daar wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met regionale recycling, een energieneutrale stal en natuurdorpen. In deze natuurdorpen ontwikkelen agrarische ondernemers nieuwe natuur, met daarbij als verdienmodel een aantal tiny houses per hectare.
Pierre Bos is naast burgemeester van Boekel ook trekker van de gebiedsopgave in De Peel. Dat maakt weer deel uit van het IBP Vitaal Platteland programma in de regio Zuidoostelijke Zandgronden. |