Kijktip: Rutger en de Nationalisten
In het televisieprogramma Rutger en de nationalisten van PowNed gaat televisiejournalist Rutger Castricum op NPO3 in gesprek met allerlei Nederlanders die zich nationalist noemen, waaronder complotdenkers, Forum voor Democratie-politici en boze boeren.
Castricum is bekend geworden als etterende tv-verslaggever van omroep PowNed. Op die manier zat hij menig minister, burgemeester, wethouder, raadslid en Tweede Kamerlid letterlijk en figuurlijk achter de broek met allerlei lastige, irritante en kinderachtige vragen. Overigens vaak zonder dat hij de tegenpartij liet uitpraten.
Ontwijken
Onlangs kwam naar buiten dat Tweede Kamerleden en hun woordvoerders de verslaggevers van de omroep als het even kan het liefst ontwijken, zo berichtte medianieuwswebsite Villamedia. ‘Altijd zijn ze te druk, altijd in vergadering, schoolziek, afwezig, onvoldoende ingelezen, werkbezoek,’ doet omroep PowNed zijn beklag over het gedrag van politici.
Sommige verslaggevers van PowNed hanteren nog altijd de brutale en provocerende stijl waar Castricum bekend mee werd, maar zelf tapt hij tegenwoordig uit een serieuzer vaatje, getuige onder meer Rutger en de Nationalisten.
Op rustige toon gaat hij in de afleveringen in gesprek met allerlei Nederlanders die zich nationalist noemen, vaak mensen die teleurgesteld zijn in de overheid – tegen ‘het systeem’ – uit groepen die normaalgesproken zelf niet (uitgebreid) aan het woord komen in de mainstream media maar door die media slechts beschreven worden. De manier waarop Castricum het voor elkaar krijgt om deze mensen en groepen in beeld te krijgen en te laten uitleggen wat hun ideeën zijn, maakt het programma de moeite van het kijken waard.
Als de uitspraken in Castricums ogen niet kloppen, hypocriet of te extreem zijn, plaatst hij rake tegenvragen of kritische opmerkingen
Consequent
Castricum gaat onder meer in gesprek met actieleider Clint, de zelfvoorzienend levende Nick, bestuursvoorzitter van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie Iem al Biyati, ‘Relrefo’ Mathijs van der Tang, enkele neonazi’s die alleen per telefoon willen praten en politicus Géza Hegedüs. De verslaggever gaat de gesprekken open in en laat de geïnterviewden hun hele wereldvisie uit de doeken doen, maar als de uitspraken in Castricums ogen niet kloppen, hypocriet of te extreem zijn, plaatst hij rake tegenvragen of kritische opmerkingen.
Zo vertelt Géza Hegedüs, geboren in Hongarije en op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland gekomen, op enig moment in het programma dat hij vindt dat alle misdadigers met dubbel paspoort ‘gelijk terug’ moeten en hen het staatsburgerschap ontnomen dient te worden. Daarop pareert Castricum dat Hegedüs dan misschien zelf ook terug zou moeten, omdat Hegedüs zowel veroordeeld is door de rechter als een andere achtergrond heeft. ‘Dan word ik uitgezet,’ reageert Hegedüs. ‘Dat is een goed idee toch? Daar ben ik consequent in.’
Hier zijn de afleveringen van Rutger en de Nationalisten op NPO3 te zien. |
Lees ook
-
Kustaw Bessems: ‘Eis van beleidsmakers begrijpelijke taal – dan krijg je ook begrijpelijk beleid'
Journalist Kustaw Bessems maakt voor de Volkskrant de podcast 'Stuurloos'. Samen met onderzoekers, filosofen, ambtenaren en ...
-
Sinan Can: ‘Ga als beleidsmaker eens in de armste wijk van Nederland zitten’
Documentairemaker Sinan Can maakte de serie Breuklijnen over vier kwetsbare buitenwijken in Parijs, Stockholm, Londen en Brussel. ...