De zomer is helemaal in!

Interbestuurlijk, innovatief, informatief en bovendien interessant! Deze zomer draait om alles wat ‘in’ is. Terwijl de temperatuur oploopt en mensen volop op vakantie zijn, is het juist nu het perfecte moment om naast de schaduw ook de verdieping op te zoeken.

Lees in deze nieuwsbrief over hoe kleine stappen een vruchtbare bodem kunnen kweken voor een langdurige samenwerking. Volg Bianca van der Neut op haar missie om dakloze jongeren uit de jeugdzorg een thuis te bieden. En we tippen de podcast Buiten de Muren. Hoe vergaat het Harry en Bram als zij na lange tijd de gevangenis mogen verlaten? Podcastmaker Marjolein Knol volgt ze een jaar lang.

Verder geven we ook een update over onze regio’s. Hoe staat het met de interbestuurlijke samenwerking? Hoe gaan zij om met moeilijke keuzes? Welke innovaties zijn eruit voortgekomen?

‘Interbestuurlijk samenwerken begint – heel basaal – bij elkaar je telefoonnummer geven’

Hoe kunnen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen gezamenlijk resultaten behalen op inhoudelijke opgaven? Die vraag stond centraal in de live-dialoog van 14 juni, waarin hoge ambtenaren van gemeenten, waterschappen, provincies en rijk bijeen kwamen. ‘We moeten ambtelijk goed contact houden, ook als het bestuurlijk knettert en schuurt.’

‘Interbestuurlijk samenwerken begint – heel basaal – bij elkaar je telefoonnummer geven’

Foto van drie stoelen
Beeld: ©Patrick van den Hurk

Tiny houses voor dakloze jongeren: bloed, zweet en listen

Binnenkort is Bianca van der Neut vastgoedeigenaar. Daar zat ze niet echt op te wachten, maar ze wil alles op alles zetten om gemeenten en ministeries te laten zien dat het wél kan: dak- en thuisloze jongeren huisvesten. Na twee jaar ploeteren – 'bloed, zweet en tranen, echt waar' – staan er straks eindelijk vijf kleine huisjes. Inventiviteit, tijd en een netwerk zijn cruciaal, vertelt Van der Neut.

Tiny houses voor dakloze jongeren: bloed, zweet en listen

Drie personen werken aan een tiny house
Beeld: ©Nadina van den Berg

Luistertip: Buiten de Muren

Harry en Bram mogen bijna de gevangenis verlaten. Harry zat al twee keer vast voor moord; een derde van zijn leven bracht hij door in de gevangenis. Bram is een draaideurcrimineel met verslavingsproblematiek. Podcastmaker Marjolein Knol volgt Harry en Bram een jaar lang vanaf het moment dat zij (bijna) vrij komen. Hoe sta je na lange tijd in de gevangenis weer op eigen benen? Verschillende overheidsinstanties proberen Harry en Bram daarbij te helpen, maar dat is nog niet eenvoudig…

Luistertip: Buiten de Muren

Twee mannen verlaten de gevangenis met hun spullen. We zien ze op de rug.
Beeld: ©Harry Cock

Samenwerken in de regio

Interbestuurlijk samenwerken is steeds vaker ook regionaal samenwerken. Daarom nemen wij je mee naar de regio's Achterhoek, Groningen, Metropoolregio Amsterdam (MRA) en West-Brabant. Hoe worden de grote opgaven van Nederland hier vertaald en aangepakt? En wat kunnen wij daarvan leren?

Twee fietsende mensen
Beeld: ©EMMA