Het heldenverhaal van een groep ambtenaren met een gevoel van urgentie, Onzekere Zaken in onzekere tijden en een verbinding tussen boer en maatschappij.

De herfst heeft zijn intrede gedaan, de bladeren vallen weer van de bomen. Kruip op de bank met een warme kop thee of koffie en lees in deze nieuwsbrief het heldenverhaal een groep ambtenaren die al ruim 7 jaar strijden voor een probleem dat ze aan het hart gaat. Verder leest u over ‘Onzekere Zaken’, een project over het omarmen en omgaan met onzekerheid, dialoogdiners waarin boeren en de stakeholders uit de samenleving bij elkaar worden gebracht, een interessant stuk over kunst en politiek en voor iedereen die terugverlangt naar de zomer: Een speciale bonusaflevering van de Overheid van Nu Zomertour. Veel lees-, luister- en kijkplezier gewenst! 

Het succesverhaal van een groep ambtenaren met een gevoel van urgentie

Bijna twee keer zoveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vindt een baan via de methode IPS in vergelijking tot andere methodieken. Een groot succes, en daarom krijgt de re-integratiemethode Individuele Plaatsing en Steun (IPS) voor de komende twee jaar 18 miljoen euro uit de rijksbegroting. Achter die 18 miljoen zit een verhaal van een bevlogen samenwerking tussen ambtenaren van verschillende overheden, verenigingen en zorgpartijen. Hoe is dat gegaan? En hoe ervaren werkgevers de samenwerking met GGZ, UWV en gemeente? 

Het succesverhaal van een groep ambtenaren met een gevoel van urgentie

Een foto van Henk-Jan Grotenhuis.
Beeld: ©EMMA / Patrick van den Hurk

Op zoek naar houvast in onzekere tijden? Luister, lees en ga naar Onzekere Zaken

Een 8-delige podcast. Een papieren boek met oefeningen. En een live festival in Tilburg op 25 november. Onzekere Zaken is er voor de publieke professional die wil leren leven en werken in tijden waarin onzekerheid niet de uitzondering is, maar de regel. ‘Besturen is ook dat je je dilemma’s kunt voorleggen.’

Op zoek naar houvast in onzekere tijden? Luister, lees en ga naar Onzekere Zaken

Illustratie van technologische innovatie
Beeld: ©Johan Moorman

Het kan wél: DOE MEE-dialoogdiner brengt boer en samenleving bij elkaar

‘Iedereen praat over de boeren maar niet met de boeren.’ Dat zat boerin Heleen Lansink dwars. Daarom bedacht ze de DOE MEE-dialoogdiners. Haar visie? ‘Van lullen naar doen.’ Tijdens de diners brengt ze een boer(in) met een hulpvraag of idee samen met 30 regionale stakeholders. Onder het genot van lokaal geproduceerd voedsel, voeren ze een los en constructief gesprek. Wat leveren de diners op? Kunnen ze bijdragen aan een transformatie van de agrarische sector? Hoogleraar bestuurskunde en SER-kroonlid Katrien Termeer denkt van wel.

Het kan wél: DOE MEE-dialoogdiner brengt boer en samenleving bij elkaar

Een foto van een stal waar mensen aan tafeltjes van vier met elkaar praten.
Beeld: ©EMMA

Leven tussen hoop en vrees: cobra en de nieuwe wereld

Dat er een zekere relatie bestaat tussen kunst en politiek behoeft geen betoog. Alleen al de term ‘cultuurpolitiek’ veronderstelt dat beide ‘grootheden’ verwantschap vertonen. Toch lijken het – op het eerste gezicht – tegengestelde grootheden, zoals Segal (2015) al vaststelde. Immers, daar waar ‘politiek zich op de alledaagse werkelijkheid’ concentreert, lijkt kunst juist ‘een eigen fantasiewereld’ te creëren.

Hoe die relatie er dan wel uit ziet, dat gaan we in een korte serie voor Overheid van Nu pogen te achterhalen. We laten zien hoe deze werelden juist met elkaar verweven zijn. Daarvoor staan we stil bij ideeën en opvattingen van kunstenaars. En onderzoeken we hoe opvattingen over kunst en kunstenaarschap zich verhouden tot de wereld om ons heen, en eigenlijk een logische reactie vormen op de maatschappij van dat moment. We laten bovendien zien dat deze opvattingen eigenlijk helemaal niet zo ver af staan van bepaalde opvattingen in het openbaar bestuur.

In dit eerste artikel kijken we naar de opkomst van de kunstenaarsbeweging Cobra, die vlak na de Tweede Wereldoorlog opkwam.

Kunst en politiek in de jaren 40 en 50: Cobra en de nieuwe wereld

Bonusaflevering Zomertour: Zo werken boeren en overheden succesvol samen!

Alex Datema is naast melkveehouder ook ‘vergaderboer’. Als voorzitter van BoerenNatuur, een organisatie van 11.000 boeren die zich hardmaken voor een ‘natuurinclusieve landbouw’. Dus landbouw die het landschap versterkt, biodiversiteit herstelt en bijdraagt aan klimaat- en waterproblemen. De samenwerking tussen BoerenNatuur en de lokale overheden was 'in het begin best even wennen.’

Zo werken boeren en overheden succesvol samen!

Decoratieve foto van strokenteelt

Dag van de Stad 2021

Op 1 november 2021 vindt de Dag van de Stad plaats. U kunt zowel digitaal als fysiek in Heerlen meedoen met verschillende bijeenkomsten. Meer informatie en de aanmeldlink vindt u hier