De woonopgave, bestuurlijk vertrouwen in Zeeland en meer.

In deze nieuwsbrief leest u waarom een minister voor wonen niet dé oplossing is voor de woonopgave (en wat dan wel). Verder ging Overheid van Nu mee op werkbezoek naar Zeeland met staatssecretaris Raymond Knops. Dit bezoek stond in het teken van het herstellen van bestuurlijk vertrouwen nadat Zeeland tóch geen marinierskazerne kreeg. Ook nodigen we u van harte uit voor een live talkshow over 3,5 jaar Interbestuurlijk Programma op 9 juni en het dorpenfestival op 1 juli. 

‘Een minister voor wonen is niet dé oplossing voor de woonopgave’

De woonopgave lossen we niet op met een minister voor wonen. Dat stelt Peter Boelhouwer, hoogleraar ‘huisvestingssystemen’ aan de TU Delft. Boelhouwer bestudeert hoe de woningmarkt functioneert. In een uur dat voorbijvloog, vroegen we hem hoe we de woonopgave dan wél kunnen oplossen. Volgens hem moeten we Nederland opnieuw inrichten, waarbij we belangen als het woningtekort, duurzaamheid en de landbouw naast elkaar gaan afwegen.

‘Een minister voor wonen is niet dé oplossing voor de woonopgave’

te koop bord aan de gevel van een huis
Beeld: ©Ministerie van BZK

‘De Zeeuwen moesten van ver komen’ - hoe herstel je bestuurlijk vertrouwen na een gebroken belofte?

Op Valentijnsdag vorig jaar kreeg Zeeland te horen dat de marinierskazerne tóch niet naar Zeeland ging. Een kabinetsbesluit dat in de provincie insloeg als een bom. Om de relaties te herstellen kwam er een compensatiepakket: Wind in de Zeilen. Staatsecretaris Raymond Knops ging op bezoek in Zeeland om te kijken hoe het nu gaat. Overheid van Nu ging mee en sprak met de betrokkenen. Is het nog mogelijk om vertrouwen te herstellen na zo’n debacle?

‘De Zeeuwen moesten van ver komen’ – hoe herstel je bestuurlijk vertrouwen na een gebroken belofte?

projectleider Jan Roest, staatsecretaris Raymond Knops, gedeputeerde Dick van der Velde en wethouder Albert Vader op de fiets bij de haven

Overheid van Nu presenteert: 3,5 jaar IBP

Op 9 juni organiseert Overheid van Nu een live talkshow over 3,5 jaar interbestuurlijk samenwerken. Als Overheid van Nu berichtten we de afgelopen periode over de vele deals, strategieën, allianties, proeftuinen en andere verschijningsvormen van interbestuurlijke samenwerking. Met uitzicht op een volgende kabinetsperiode is dit een goed moment om een balans op te maken.  We doen dit met Co Verdaas, Kristel Lammers, Olga van Kalles Annius Hoornstra Caspar van den Berg  en Pieter Hillhorst. 

U kunt u hier aanmelden voor de talkshow.

overheid van nu gebak

Dorpenfestival op 1 juli

Op 1 juli bevind je je virtueel in de gemeente Aa en Hunze en nemen we je mee naar een aantal van de mooiste plekken die de gemeente te bieden heeft. Gekoppeld aan inhoud uiteraard. In een divers aanbod met sessies gaan we in op de thema's klimaat; leefbaarheid; natuur, landbouw & water; lokale economie en bestuur & samenwerking. Het Dorpenfestival wordt georganiseerd door het IBP. 

Hier vindt u meer informatie en kunt u u aanmelden voor het Dorpenfestival.

Column Anno Wietze Hiemstra: plattelandse problematiek en vindingrijkheid op het Dorpenfestival

logo dorpenfestival