Pionieren, reflectie en 'vooruitstruikelen'

Jarenlang hoorde of las je er nauwelijks over, maar ineens is het een ‘hot item’: gezondheidsverschillen. In deze nieuwsbrief een tweeluik: hoofd van de Amsterdamse GGD José Manshanden vertelt over het programma Terugdringen gezondheidsverschillen. En hoe het in de praktijk gaat zag Overheid van Nu in Smallingerland. Verder een verslag van het webinar over de resultaten van het IBP-programma Vitaal Platteland en een nieuwe, ‘blijmoedige’ column van Jan van Ginkel.

3,5 jaar Vitaal Platteland: ‘Fundament ligt er, nu het huis’

Als een getalenteerd rock ’n roll-bandje dat zich drie jaar keihard in het zweet heeft gespeeld. En nu klaar is voor een mooie platendeal. Zo werd Vitaal Platteland getypeerd tijdens een bewogen dag waarop het programma eerlijk in de spiegel keek.

3,5 jaar Vitaal Platteland: ‘Fundament ligt er, nu het huis’

Tractor rijdt tussen meeuwen

Column Jan van Ginkel: Blijmoedigheid en de ronde cirkel

Als je spreekt over een ‘ronde cirkel’, dan heb je blijkbaar het idee in je hoofd dat cirkels ook niet rond zouden kunnen zijn. Totdat je beseft dat alle cirkels rond zijn. Vanaf dat moment volstaat het om over een cirkel te spreken. Nu over interbestuurlijke samenwerking. Is het bijvoeglijke naamwoord interbestuurlijk nog nodig? 

Column Jan van Ginkel: Blijmoedigheid en de ronde cirkel

Jan van Ginkel

'Lokale coalities moeten meer pionieren'

De verschillen in gezondheid tussen hoog- en laagopgeleiden, en mensen met en zonder migratieachtergrond, zijn groot in Nederland. Hoe kan deze kloof worden verkleind? In het traject Terugdringen Gezondheidsverschillen vormden – in de afgelopen twee jaar – 14 gemeenten lokale ‘coalities’ waarin onder andere huisartsen, welzijnswerkers, scholen, verloskundigen en bestuurders hierin beter proberen samen te werken. Trajectregisseur José Manshanden, directeur van de GGD Amsterdam-Amstelland, maakt ruim twee jaar na de start de balans op: ‘Preventie staat nu echt op de bestuurlijke agenda’s.’

‘Lokale coalities tegen ongelijkheid moeten meer pionieren’

portretfoto José Manshanden

Gezondheidsverschillen terugdringen: ‘Kijk af en toe van een afstand naar je eigen aanpak’

In Nederland overlijden laagopgeleiden gemiddeld 7 jaar eerder dan hoogopgeleiden. Ook de gezondheidsverschillen tussen mensen met en zonder migratieachtergrond zijn groot. De afgelopen twee jaar werkten 14 gemeenten aan het verminderen van deze verschillen. Onder andere door de krachten te bundelen binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten: met huisartsen, leraren en verloskundigen. De gemeente Smallingerland (Friesland) is één van de deelnemende gemeenten. ‘Je hoort vaak: gezondheid is een breed begrip. Dat vinden wij ook. Wil je verschil maken, dan moet je breed kijken.’

Gezondheidsverschillen terugdringen: ‘Kijk af en toe van een afstand naar je eigen aanpak’

Meetlint
Beeld: ©Min BZK

Voor in de agenda

17 mei: Transitiemanagement voor de warmtetransitie

Meld u aan voor de eenmalige masterclass Transitiemanagement voor de warmtetransitie, georganiseerd door Het Interbestuurlijk Programma en onderzoeksinstituut DRIFT. In een interactief en intensief middagprogramma gaan we onder begeleiding van DRIFT op zoek naar hoe transitiemanagement je kan helpen meer (be)grip te krijgen op dit complexe vraagstuk.

Na het invullen van dit formulier kunt u de afspraak automatisch in uw agenda zetten. Ongeveer twee weken vantevoren ontvangt u meer info over programma en voorbereiding.