Samenwerken in een crisis, cyberweerbaarheid en meer.

Na een spannende verkiezingsdag, hierbij het laatste nieuws van Overheid van Nu. In deze nieuwsbrief leest u hoe Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, samenwerken in tijden van crisis ervaart. En verder hoe de 'ontregelbus' zorginstellingen helpt om de vele regels te ontrafelen en wat FERM doet om de Rotterdamse Haven weerbaar te maken tegen cybermisdaad. Ten slotte hebben we nog een aantal mooie evenementen om in uw agenda te noteren.

Hubert Bruls over samenwerken tijdens een pandemie: ‘Een crisis kan je niet met zijn allen aansturen’

We kenden hem al als de burgemeester van Nijmegen, maar sinds de coronapandemie is Hubert Bruls voor veel Nederlanders vooral de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Een rol waarin hij een brug moet slaan tussen in Den Haag bedacht beleid en de handhaving en uitvoering daarvan in de regio. Dat is niet altijd gemakkelijk: ‘Ik sta er soms wel van te kijken hoe weinig praktijkinzicht er bij sommige ministeries bestaat’. 

Hubert Bruls over samenwerken tijdens een pandemie: ‘Een crisis kan je niet met zijn allen aansturen’

Portretfoto Hubert Bruls

Hoe ontregelen we de zorg in Nederland? Met de Ontregelbus!

De [Ont]Regelbus reed sinds het najaar van 2019 door het land en ondersteunde zorginstellingen op locatie met intern ontregelen. Denk bijvoorbeeld aan overbodige turflijstjes, dubbele registraties, omslachtige overdrachtsprocedures en planningsystemen binnen zorgorganisaties. We spreken met Naomi Rumnit en Boukje Keijzer, beiden betrokken bij de Ontregelbus. Over het ontrafelen van de regels. Om tot de conclusie te komen dat we eigenlijk goed kunnen ontregelen. Dat er altijd ruimte is binnen de regels.

Hoe ontregelen we de zorg in Nederland? Met de [Ont]Regelbus!

De Ontregelbus
Beeld: ©Ministerie VWS

Cyberweerbaarheid in de Rotterdamse Haven: ‘Eén taak, één team

De Rotterdamse Haven is als een groot huis: er hoeft maar een klein (digitaal) achterdeurtje open te staan, en criminelen zijn binnen. In 2016 werd FERM opgericht, een publiek-private samenwerking op het gebied van het verhogen van het bewustzijn rondom cyberweerbaarheid in de Rotterdamse haven. FERM is de Rotterdamse vertaling van de term resilience, dat ook wel vertaald wordt als ‘weerbaarheid’. FERM deelt kennis en kunde met bedrijven in de Rotterdamse haven.

Cyberweerbaarheid in de Rotterdamse Haven: ‘Eén taak, één team

FERM: Samen staan we FERM
Beeld: ©FERM

Voor in de agenda

24 maart: Vitaal platteland

Het IBP Vitaal Platteland houdt op 24 maart een online bijeenkomst. Met uiteenlopende gasten uit het hele land praat gastheer Harry Louwenaar over wat er behouden moet blijven. Lees hier meer.

31 maart: NOVI Conferentie

Op woensdag 31 maart 2021 vindt de eerste conferentie over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) plaats. Een jaarlijkse dag waarop iedereen bij elkaar komt die betrokken is bij de inrichting van de schaarse ruimte in Nederland. Meer informatie en de aanmeldlink vindt u hier.

2 april: Webinar van de vereniging voor openbaar bestuur

Wat betekent het om als publiek manager als één overheid te werken, en daarbij steeds het grensverkeer tussen over organisaties heen te doorlopen? Een panel van wetenschappelijke sprekers en ervaringsdeskundigen voert met elkaar discussie én de kijkers discussiëren op afstand via chat en camera mee. Meer informatie en de aanmeldlink vindt u hier.