12 september Ambtenaar van Nu: Welvarende regio's

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie EMMA

Wijnhaven 88
2511 GA
Den Haag

Zet in mijn agenda

Dit is de tweede aflevering van Ambtenaar van Nu – het leerprogramma van Overheid van Nu voor bevlogen ambtenaren.  

banner Ambtenaar van nu, programma 2
Beeld: ©Studio Wesseling

Welvarende regio's

Hoe zorg je dat echt elke regio telt? De laatste jaren zet de rijksoverheid in op beleid dat de ‘brede welvaart’ in de regio’s wil vergroten. Daartoe worden regiodeals en andere programmatische samenwerkingen in het leven geroepen waarin Rijk en lokale en regionale partijen samen optrekken. Hoe doe je dat met elkaar? Hoe creëer je vertrouwen? En hoe kom je van tijdelijke tot langjarige programma’s? Daarover gaat ‘Welvarende regio’s’, de tweede live podcast die we op 12 september a.s. maken.

We zoomen in op regionale samenwerking in Twente. Met Sjoerd Jansen van Twente Board. Dit samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid zorgt voor investeringen in kansrijke en innovatieve projecten en voert de regiodeals uit. En met Jasper Kerkwijk, dealmaker voor de Regio Deals Twente I en II.

Hoe kwamen deze regiodeals voor elkaar? Hoe werken Twente Board en Den Haag samen? En hoe bepalende is de rol van de dealmaker daarin.

Vervolgens zoomen we uit met Natalie Burgers, programmadirecteur Regio Deals en andere regionale programma’s vanuit BZK/VRO. En met Christiaan van der Kaaij van de NSOB. Hij is onderzoeker op het gebied van regionale samenwerkingen, en medeauteur van onder meer ‘Kwesties op de kaart’ – over netwerksamenwerking.

Hoe reflecteren zij op de Twentse samenwerking? Wat is het overkoepelende verhaal van regionale samenwerkingen (dus niet alleen regiodeals)? Hoe draag je vanuit Den Haag lerend en innoverend bij aan meer brede welvaart in de regio’s? En vice versa: wat leert Den Haag van regio’s zoals Twente? Kortom, hoe word je als beleidsambtenaar steeds beter in regionale samenwerking? Zo komen we uit op een serie praktische handvatten voor de beleidsmedewerker bij het ministerie, de provincie, gemeente en het regionaal samenwerkingsverband.