Luistertip Gelderland Academie: ‘Je kunt grote meerwaarde vinden door samen te werken’
Naast kennis en kunde zijn een goede wisselwerking tussen gemeenteraden en bovengemeentelijke samenwerking essentieel voor een vitale (lokale) democratie. In de podcast, en op het platform van Gelderland Academie, gaan volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren met elkaar in gesprek. Wat kunnen zij van elkaar leren?
Gelderse LinkedIn
Er komen steeds meer complexe en uitdagende opgaven op lokale overheden af en dat vraagt veel van hen. Daarom hebben de provincie Gelderland en VNG Gelderland de Gelderland Academie opgericht. Het idee is om via het platform praktijkgerichte kennis en ervaringen uit te wisselen tussen volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren bij Gelderse gemeenten en waterschappen en bij de provincie Gelderland.
Volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren uit Gelderland kunnen een profiel aanmaken op Mijn Gelderland Academie. Dit is een (deels) besloten netwerk- en kennisomgeving, om collega's uit andere gemeenten te leren kennen en om met elkaar uit te wisselen.
De Academie wil zo kennisdeling en verbinding in Gelderland stimuleren. Maar, niet getreurd voor de bestuurders en ambtenaren uit andere provincies: Gelderland Academie heeft ook een gelijknamige podcast, die voor iedereen die werkt in het openbaar bestuur de moeite waard is.
Met elkaar in gesprek
In de podcast komen griffiers, experts, raadsleden en wethouders aan bod. De eerste drie afleveringen gaan over het sluiten van een raadsakkoord, coalitieakkoord en burgerakkoord. Met name de gesprekken die daarna volgen, zijn voor mensen die interbestuurlijk samenwerken interessant. Elke aflevering bespreekt de samenwerking van een Gelderse regio: de Cleantech regio, de Achterhoek, Gelderland-Midden, Rivierenland en Foodvalley.
Zo vertelt Laura Kaper, D66-raadslid en fractievoorzitter in Wageningen, in aflevering 8 hoe ze de gemeenteraden beter probeert de betrekken bij regionale samenwerkingen. Zij voelen daar soms weerstand tegen, omdat de resultaten van dergelijke samenwerkingen minder tastbaar zijn. Kaper vertelt dat die weerstand gezond is, maar ook hoe je dat gesprek kunt aangaan. ‘Want uiteindelijk kun je grote meerwaarde vinden door samen te werken.’
In een andere aflevering vertelt Monique Muurling, griffier van de gemeente Zaltbommel, hoe zij gemeenteraden en lokale stakeholders, zoals de GGD, beter probeert te laten samenwerken. Vooral timing is daarvoor belangrijk, het synchroon krijgen van agenda's en bepaalde processen.
Elke aflevering brengt Nanda van Doremalen, initiatiefnemer van de Kracht van de Raden Rivierenland, een stelling in, waar de gast op reageert. Expert lokaal en regionaal bestuur Klaartje Peters geeft tijdens elke aflevering commentaar. Kortom: genoeg food for thought.