Eerste landelijke Dorpen Festival in gemeente Aa en Hunze
Het eerste landelijke Dorpen Festival is op donderdag 25 juni 2020 in de gemeente Aa en Hunze. Politici, bestuurders en ambtenaren gaan deze dag samen aan de slag met vraagstukken die leven in dorpen en op het platteland. Inschrijven voor het festival kan vanaf februari. Er is ruimte voor 600 deelnemers.
Dorpen Festival in Aa en Hunze
Op 25 juni is het zover, dan staat de gemeente Aa en Hunze de hele dag in de bestuurlijke aandacht. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze kijkt ernaar uit: “We zijn trots dat Aa en Hunze de eerste locatie is van het Dorpen Festival. Het is bijzonder dat thema’s die spelen in dorpen en op het platteland centraal staan. We gaan, samen met alle betrokken partijen en mensen, hard ons best doen om er een geslaagd festival van te maken”.
Tijdens het festival gaan deelnemers in een gezellige festivalsfeer in gesprek over thema’s als leefbaarheid, klimaat, bevolkingsdaling, lokale economie en de hechte sociale structuren. Zo worden er forumdiscussies, dialogen en lezingen georganiseerd. Ook presenteren andere dorpen en gemeenten zich op dit festival.
Bidbookprocedure
In totaal hebben vier gemeenten zich kandidaat gesteld om dit festival te organiseren. Er zijn zeer goede en enthousiaste bidbooks ingediend. De jury was zeer onder de indruk van de nodige aandacht, organisatiekracht en creativiteit. De hechte sociale gemeenschappen kwamen sterk naar voren in elk bidbook. Criteria als de locatie van het festival, het totale aanbod en de relatie met andere (interbestuurlijke) netwerken gaven de doorslag voor de gemeente Aa en Hunze.
Interbestuurlijk programma
Dit festival wordt georganiseerd vanuit het Interbestuurlijk Programma (IBP). Het IBP is een initiatief van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk om samen meer te bereiken op 10 grote maatschappelijke opgaven. De gemeente Aa en Hunze wordt bij de organisatie gesteund door de P10, de Vereniging van Drentse Gemeenten en de provincie Drenthe. Bij de organisatie wordt ook de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) betrokken.