14 november Ambtenaar van Nu: Interbestuurlijk
Activiteitendata
- -
- EMMA
Wijnhaven 88
2511 GA
Den Haag
Interbestuurlijk samenwerken: iedereen moet het doen en iedereen moet het kunnen. Toch was er in de afgelopen dertig maar één groot interbestuurlijk programma dat algemeen beschouwd wordt als geslaagd en zelfs de schoolboeken haalde: Ruimte voor de Rivier. Met 'Ruimte Revisited' blikken we terug op toen, maar gaan we vandaaruit vooral op zoek naar nieuwe succesvolle samenwerkingen.
We doen dat met: Cor Beekmans, destijds spil in de totstandkoming en uitvoering van Ruimte voor de Rivier, Sofie Dreef, onderzoeker aan de Campus Fryslân en adviseur bij Berenschot, Tomas te Velde, strategisch ontwerper van beleid en uitvoering bij Make Day en bestuurder, en met Jorren Scherpenisse, onderzoeker bij de NSOB.
Waar gaan we het over hebben
We gaan het natuurlijk hebben over de nog steeds relevante succesfactoren van 'Ruimte voor de rivier' (hele programma inclusief voorbereiding - PKB - liep van 2001 tot 2020). En over hoe je daar in huidige interbestuurlijke samenwerkingen van kunt profiteren.
Maar we leggen ook de link met 'design thinking'. Denk aan de ontwerpende aanpak van 'Ruimte voor de rivier, waar alle partijen op een gelijkwaardige manier bij betrokken waren. Of het proces waarin ruimte was voor aanpassingen op basis van de behoeften en zorgen van de eindgebruikers: lokale bewoners en belanghebbenden.
Het begon al met het vertrekpunt. Het was niet: we moeten overstromingen voorkomen, dus we gaan meer en hogere dijken bouwen om het water tegen te houden (want zo doen we dat nu eenmaal altijd). De vraag was: hoe zorgen we voor waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit? En dan bleek die waterveiligheid dus (ook) te kunnen worden bereikt door het water niet in te dammen, maar de ruimte te geven. Waarbij dat ruimte geven zo kon worden gedaan dat de leefomgeving erop vooruit ging.
Waar vinden we dat denken en die ontwerpende aanpak anno 2024 in interbestuurlijke samenwerkingen terug? Of misschien wel: hoe brengen we die in?
Interbestuurlijk
Zelf bezig met ‘interbestuurlijk werken’? Gaat dat inmiddels gewoon vanzelf en sta je er niet eens meer bij stil? Of is het in de praktijk toch lastig om de opgave centraal te stellen en je daar tot het eind aan te houden? En wat als jij helemaal voor bent, maar je manager niet? Hoe kom je dan toch samen vooruit?
Als dit soort vragen herkenbaar is, dan is dit gesprek voor jou.
We maken er een podcast van en je kunt erbij zijn: 14 november, van 17-18 uur, op Wijnhaven 88 in Den Haag. Gratis toegankelijk en borrel na.